Miten sinun omat hetkesi näin stressaavan poikkeustilanteen keskellä?

Olen aina ollut sitä mieltä, että kriisi ei ole yksiselitteinen! Omat ajatuksemme, valinnat johtavat siihen, miten tämä kriisi otetaan vastaan, vain meillä itsellä on avaimet tähän.

Tällä hetkellä Covid-19 tarjoaa mahdollisuuden. Voimme muuttua tai olla muuttumatta. Tämä myös suhteessa stressiin. Stressi on sekä hyvästä, että pahasta. Hetkittäinen stressi saa meidät toimimaan ja jopa hetkellisesti ylittämään tavanomaisen aktiviteetin, mutta jos tämä jää päälle ns. kumuloituu, silloin olemme haitallisella tiellä sekä mielen että kehon näkökulmasta.

Stressi vaikuttaa siis sekä mieleen, että kehoon. Jokainen meistä stressaa eri asioista ja eri tavalla tai sanoisinko omalla tavallaan. Stressi on siis hyvinkin yksilöllistä ja mikä ehkä pahinta, niin siihenkin tottuu. Vähän niin kuin toimiessani päihdepuolella sanottiin, että toleranssi kasvaa. Joka ei kuitenkaan tarkoita sitä, että se olisi vähemmän haitallinen meille. Päinvastoin, kun emme enää huomaa, niin se vain tekee salakavalammin tuhojaan.

Mikä sitten neuvoksi tällaisessa tilanteessa kuin missä nyt olemme, poikkeustilanteessa, joka tuli kuitenkin aika puskista, eikä siihen ehditty kunnolla varustautua. Ehkä yksi asia, jonka voimme jokainen tehdä on pysähtyä, en tarkoita mitään radikaalia pysähtymistä, jossa muutamme vuorille. Vaan, ehkä silloin tällöin päivässä, vain kuuntelemaan itseämme, mieltä ja kehoa. Ottaa hetki itselle, oli se sitten töissä tai kotona. Voit tehdä jotain, joka rauhoittaa, kuunnella hyvää musaa, rakentaa legoilla, mennä metsään, jotain mikä saa juuri sinut pysähtymään ja rauhoittumaan. Tällä tavoin saamme tai meillä on ainakin parempi mahdollisuus saada kroonistunut stressi katkeamaan tai edes hellittämään.

Kun nyt taas viikko alkaa, niin ota itsellesi hetki tai toinenkin, sekä työssä että vapaalla (koska vapaallakin helposti unohtuu tämä rauhoittava tekeminen). Jos tämä ei tule luonnostansa, niin aina voi harjoitella, vaikka laittamalla herätys itsellesi. Kyllä, herätys pysähdykselle.

Mukavaa ja tauollista viikkoa, toivottaa Sampo – ihminen 🙂

https://yle.fi/uutiset/3-11286343?origin=rss

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.